aszek Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 21
Wysłany: 2009-06-14, 17:39
Musze to powiedzieć, ta gra jest za-je-bi-sta :)
AI jest trudne i wymagające. Wyobraźcie sobie, że flankuje tak skutecznie że trzeba się pilnować ze wszystkich stron, naciera w małych grupkach i bardzo dobrze sobie radzi. Potrafi się wstrzeliwać w niewidzoczny cel, ostrzeliwać przedpole, wie do czego służy granat, itp. Ostatnie walki (cgl10) z niemalym trudem jestem w stanie roztrzygnąć bez start włanych, rana postrzałowe to normalka. Walka w górach jest niesamowita, a snajper bez wsparcia kończy szybko z kulą w plecach Po kilku strzałach trzeba zmieniać pozycję najmity bo prawie pewne że ktoś puści serie po krzakach :) HC wymiata :)
Zabawek jest masa, co cgl to nowy asortyment, ja bardzo polubiałem P90 z tłumikiem :)
W brygadę E5 nigdy nie grałem ale 7.62 naprawdę wymiata - jest w niej to wszystko czego brakowało mi w JA (pod względem taktycznym nie grafiki itp - ale takie rzeczy jak wykresy celności każdej broni to fajny bajer, podobnie jak wyskok zza rogu, przeturlania itp), AI jest naprawdę doskonałe (jak na współczesne standardy gier), fabuła pomyślana z jajem, do tego nawiązania do serii JA (powalił mnie text w radiu że samolot z Drassen zaginął w nocy z radarów) i doskonałe dialogi, texty, postacie itp.
Questy naprawdę wymiatają, można je zrobić na różne sposoby, nie zawsze zupełnie oczywiste chociaż zwykle bardzo logiczne jak się dłużej zastanowić. Nie będę tutaj się rozwodził bo fajnie by było żeby powstał oddzielny wątek z questami bo niektóre są całkiem zamieszane, a różne sposoby wykonania... no każdy będzie się mógł pochwalić jak zrobił :)
Jedną z rzeczy które mi przeszkadzają to najczęściej beznadziejni najemnicy (albo kompletni debile albo całkiem zieloni). Wolałbym też sam całkiem od nowa tworzyć najemnika zamiast wykorzystywać pre-made charackter, ale ma to swój klimat, uzasadnienie i różnicuje rozgrywkę (po wypróbowaniu kilku ludzi osobiście preferuje Kurta).
A stanięcie po stronie Rebelii bądź rządu nie jest wyborem między dobrymi i złymi, bo obydwie nacje są siebie warte - nie do pojęcia dla niektórych ;)
Niemniej z tego co czytałem powstało już parę modów do 7.62 które zmieniają wiele rzeczy więc będzie czym się bawić jak skończę vanillę :)
Jeszcze jedna uwaga - nie jest to gra dla dzieci neostrady lub ADHD. Trzeba sporo główkować (zwłaszcza taktycznie) i czytanie dialogów też nie zawadzi.
[ Dodano: 2009-10-05, 14:55 ]
Z ciekawszych rzeczy uwzględniających poziom złożoności taktycznej gry powiem że np jest coś takiego jak balans broni wahający się od 0 do 100 (teoretycznie) i określający położenie środka ciężkości broni (50 to środek broni). Bronie ze środkiem ciężkości z przodu mają mniejszy rozrzut zwłaszcza przy strzale serią lub full auto (ciężka lufa mniej się telepie), te ze środkiem ciężkości z tyłu przy kolbie są łatwiejsze do manewrowania (mniejszy czas obrotów, zmiany celu itp - bardzo ważne do walk na bliskie odległości i w budynkach). Do tego każdy dodatek do broni w rodzaju celownika, lasera, bagnetu, latarki, granatnika itp czy nawet podwójny magazynek zmieniają ten balans da broni i trzeba uważać, żeby nadmiarem pierdółek sobie po prostu broni nie zepsuć (znaczy broń się nie zepsuje, ale z trafianiem albo releksem może być różnie).
Szczerze powiem że o ile np Hired Guns ma fajniejszą grafikę (bo ma) o tyle cała reszta jest jak to powiedział aszek zdecydowanie bardzie za-je-bi-sta w 7.62.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum