Serwis zawieszony do odwolania. Jesli chcesz pomoc - wypelnij ankiete.
Forum dyskusyjne poświęcone serii

JAGGED ALLIANCE

Nawigacja: « Poprzedni temat | Następny temat »

[7.62] 762HC M82A3 0.1EN
Autor Wiadomość
aszek 

Wysłany: 2009-10-15, 15:40

Jakiś czas temu zrobiłem sobie transfer Barret M82A3 z BFXa do czystego HC, może komuś się też przyda:

Download
Ostatnio zmieniony przez aszek 2009-10-15, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

svean 

Wysłany: 2009-10-16, 09:37

Fajny bajer - ale najpierw chciałbym przejść grę w miarę na standardzie, a potem pobawię się w mody. Z drugiej strony ciekawe że w podstawce w sumie nie ma żadnych broni wielkokalibrowych tzn. na amunicję 0.5 Browninga czy ruskie 12,7mm w rodzaju KSVK, ba, nie ma nawet Lapua Magnum która powinno strzelać L96A1. O amunicji 23mm do Drozda nie wspominam bo to shotgun i inaczej działa.

Niemniej - ciekawe, może jest kwestia pomieszania w odrzucie broni (dodania czasu strzału?), albo fakcie że nie ma się widoczności na taką odległość na którą są skuteczne tak duże pociski? Lornetek nie widziałem w podstawce :)

aszek 

Wysłany: 2009-10-16, 15:14

Istnieje tylko JEDEN weapon mod który można wrzucić do E6 (7.62 High Calibre) w wersji angielskiej (czyli w wersję jaką mamy od Cenegi) - BFX.

BFX bazuje na modzie Immortal Badass który jest weapon modem z E5 (Brygada E5), oraz na HardLifie który jest modem dla E7 (7.62 Reload). W BFXsie jest kilka naprawdę interesujących zabawek, np: HK417, TAR-21, czy L96A1, ale staty wszystkich broni są dwukrotnie polepszone (zasięg i siła rażenia) co osobiście wydaje mi się błędem, bo sektor jest po prostu za mały na walkę "snajperską" takim MP5. Innymi słowy walka polega na pojedynkach rewolwerowców - kto pierwszy strzeli ten wygra. Może gdyby przeciwników było max. 6 to nasz ekipa miałaby szanse walki w sektorach typu random event. Ze względu na to, że np: w górach teren jest tak ukształtowany, że zaczynamy walkę w małej kotlince otoczonej górkami na których są punkty wejścia (bandytów) to jesteśmy przez nich otoczeni ze wszystkich stron i kilka sekund po rozpoczęciu walki ekipa jest kasowana ogniem seryjnym "znikąd" - dlatego nie lubię BFXa.

HardLife jest modem rosyjskim, który jest po części tłumaczony na angielski w modzie HLA dla E6 (7.62 High Calibre), zawiera w sobie inne mody tj. MercConsultant, Bank Robbery i zmienia dość znacznie mechanikę gry i questy. HLA nie da się jednak łatwo i szybko zaadoptować bez przepakowania plików AZP w E6 (operacja dość czasochłonna).

Ilość broni w grze jest ograniczona do 255 (w E6 jest ich około 240) i dlatego weapon mody usuwają cześć "starych" zabawek aby móc dodać nowe (m.in. Barret). Jeśli gramy od nowa brak niektórych "starych" broni nie robi grze różnicy, ale jeśli chcemy kontynuować grę na starych savach to gra się wywala. Ja gram zasadniczo bez żadnych modów (tylko z patchami) ale miałem ochotę sobie pograć z M82, więc tym modem wprowadziłem M82 do czystego E6 (można grać na starych savach). M82 tak skonfigurowałem, że rozwala Urala jednym strzałem, jak również kula przechodzi na wylot przez niektóre ściany, samochody, płotki, itp. trafiając ofiarę która szuka za takimi "osłonami" ochrony. MOA jest w granicy 1,5 stopnia przy zasięgu 1200m, więc kula wystrzelona z M82 trafia na mapie dokładnie w te miejsce gdzie była wycelowana, żadna kamizelka jej nie powstrzyma - M82 jest zasadniczo dedykowana do walki na maksymalne odległości (przez całą mapę), np. do atakowania przeciwników na wieży strażniczej. Gdyby mechanika gry pozwalała na przechodzenie kuli przez kilka celów (jak w JA2) to można by było M82 likwidować po 10 wrogów jednym strzałem (jak by się tak szczęśliwie ustawili) - ale się niestety tak nie da...

Lornetek w grze w ogólne nie ma - tu za lornetkę robi celownik optyczny, trzeba "skanować" (obracać się) pole walki w trybie strzału snajperskiego (w dzień), albo włączyć noktowizor (w nocy).

svean 

Wysłany: 2009-10-24, 19:53

Usiłowałem sobie zainstalować HLA ale niestety za cienki jestem na takie kombinacje :P

Kumpel mnie nakręcił ale on ma wersję ruską razem zresztą z reloadem - na wschód czasem biznesowo jeździ i z cyrylicą sobie radzi (chociaż generalnie też woli angielski) więc ma :P A ja narazie się obchodzę smakiem i jego opowieściami...

Ktoś ma jakąś instrukcję zainstalowania HLA na 7.62 HC angielskojęzycznej???

aszek 

Wysłany: 2009-10-25, 21:08

Zanim się weźmiesz za instalowanie HLA polecam zrobić porządek z plikami w E6 aby oddzielić pliki oryginalne od wszelkich modów które będziesz chciał sobie uruchomić. Najpierw zaopatrz się w pakowarkę "azp.exe".

Teraz zrób sobie gdzieś folder (z daleka od folderu gry - aby się nic nie pomieszało) i przekopiuj do niego plik "Pack0.azp". Potraktuj go azp:

Kod:
azp.exe x Pack0.azp

Dostaniesz rozpakowaną strukturę folderów, jak łatwo zauważyć bardzo to przypomina foldery E6. Usuń plik "Pack0.azp". Teraz ta sama operacja (w osobnych folderach) dla plików patchy E6 - ważna kolejność:

Kod:
azp.exe x patch_1_01.azp
azp.exe x patch_1_02.azp
azp.exe x patch_1_10.azp
azp.exe x HWM.azp

I znowu pliki .azp usuń.

Teraz do folderu gdzie rozpakowałeś "Pack0.azp" przesuwasz pliki (zastepując istniejące) z kolejnych folderów patchy czyli "\patch_1_01\", "\patch_1_02\", "\patch_1_10\", "\HWM\".

W folderach E6 istnieją analogiczne foldery i pliki jak w łatach (czy modach), a te ładują się jako ostatnie (zastępując to co jest w patchu), więc aby gra ładowała się szybciej i była w jednym kawałku w kolejnym kroku przesuwasz do "\Pack0\" foldery E6:

Kod:
\ACTORS\ - za wyjątkiem podfolderu \Monsters\
\ACTORSINI\
\BMP\
\INI\
\INVENTORYINI\
\MEDIA\
\OBJECTS\
\SHOPINI\
\SOUNDS\
\WORLDINI\

oraz pliki:
Kod:
LOCAL.TXT
LOCAL_DEMO.TXT
Tips.txt
AUTOCAMERA.DEF
AUTOTEST.E6C

Tu zasada jest taka, że do folderu "\Pack0\" można przekopiować wszystko co nie jest już spakowane, ale foldery E6:
\Actors\Monsters\
\Media.pack\
\Music\
\Quests\
\Saves\
\Shots\
\Video\
Z całą swoją zawartością muszą zostać, zaś reszta może być spokojnie przesunięta do folderu "\Pack0\".

Teraz w folderze "\Pack0\" usuń wszystkie pliki z folderu:
\RenderedItems\

Teraz jest dobry moment na ściągnięcie sobie ostatniego patcha do E6 czyli "Unofficial Patch 0.98 for 7.62" i przesunięcie jego zawartość do folderu "\Pack0\".

W folderze "\Pack0\INI\" usuń plik "vfs.ini".

Na koniec spakujemy wszystko razem (trochę to potrwa):

Kod:
azp.exe ar packE6.azp *.*

Powstały plik "packE6.azp" przesuwamy do głównego folderu gry oraz w folderze "\INI\" edytujemy plik "vfs.ini", aby wyglądał tak:

Kod:
"packE6.azp"
END

aby E6 wiedziało co ma wczytać. Można jeszcze posprzątać po całej zabawie i usunąć cały folder "\Pack0\" (chyba że trzymamy to na kolejny rebuild z aktualniejszym patchem). Teraz w jednym jedynym pliku mamy całe oryginalne i zaktualizowane E6 i można bezpiecznie instalować mody - po łatwym skopiowaniu ich struktury do E6. Mody zwykle przychodzą w plikach .azp więc dodajemy tylko wpis do górę listy w pliku "\INI\vfs.ini", oraz w przypadku HLA, BFXa czy BankRoobery również wpis w "\Quests\E1P\e6q.modinfo".

Teraz HLA łatwo Ci się zainstaluje. Najprościej jakbyś sobie ściągnął HLA w wersji bundle (zbiorczej), ostatnia to chyba hla04b30 i wrzucił całą zawartość do E6 i w pliku "vfs.ini" zrobił tylko 2 adekwatne linie:

Kod:
"hla03b21_bundle.azp"
"packE6.azp"
END

No i tyle ;)

svean 

Wysłany: 2009-10-26, 17:26

@aszek
Jesteś boski! Dziękuję pieknie i jestem dozgonnie wdzięczny :)

Przy okazji szukania azp.exe (wcale nie taki pikuś :P) znalazłem m.in taki wątek jak HLA dla 7.62 HC na StrategyFirst Forums (w wątku są jakieś pliki translacji - jeszcze nie testowałem):

http://www.strategyfirst....ead.php?t=40169

Poza tym znalazłem stronę twórcy powyższego wątku tzn Van-d-all -a, który tak przy okazji jest... Polakiem ;) Może by do niego napisać i zapytac czy coś dalej działał z HLA for 7.62 HC?
A poniżej link do stronki Van-d-all -a gdzie znajduje się m.in. azp.exe i starsze wersje modów pod 7.62:

http://cyberpunk2021.free.fr/7.62/

Ja zaraz biorę się za instalację HLA (chwilowo się ściąga) i postaram się dać znać czy się odpala.

[ Dodano: 2009-10-27, 16:40 ]
Więc tak - gra chodzi ale z wersją hla03b21_bundle.azp...
W sumie z najnowsza wersją też niby chodzi, ale pod warunkiem że uwzględnia się wcześniejsze paczki a nie tą jedną naszą poskładaną. Możliwe ze coś namieszałem przy instalacji ale jak sie uruchomi z "naszą" paczką tzn sugerowanym packE6.azp sypie sie cyrylica i sa tylko dziwne znaczki co niestety powoduje że w ogóle zagrać się nie da. Poza tym niestety pomimo większości misji odziedziczonych po podstawce 7.62 wszystko pozostałe jest po rusku i w cyrylicy - spróbuję się pobawić ale zobaczę na ile starczy mi cierpliwości...

Niemniej najnowsza wersja tzn hla04b30 oferuje np modyfikację (specjalizację) najemnika na postawie kilku pytać (po rusku... :P)... Pytali też coś o broń, ale nie chciało mi sie tłumaczyć na bieżąco i nie wiem gdzie ją mogę odebrać :P
Sam mod wygląda bardzo ciekawie, na pewno nie jest bez błędów - jeden handlarz polazł w Puerto Viejo na plaże po czym minął słupki i po powietrzu (lepiej niż Jezus) ruszył w kierunku zachodzącego słońca...

Nie ma na forum jakiś ruskojęzycznych maniaków?? Barbarzyński to język więc i ciężki do strawienia (w sumie język jest podobny do naszego tylko normalny alfabet by sobie załatwili :P).
Ostatnio zmieniony przez svean 2009-10-26, 17:28, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu