Serwis zawieszony do odwolania. Jesli chcesz pomoc - wypelnij ankiete.
Forum dyskusyjne poświęcone serii

JAGGED ALLIANCE

Nawigacja: « Poprzedni temat | Następny temat »

Co oznaczają umiejętności?
Przesunięty przez: Jack3, 2007-11-01, 19:04
Autor Wiadomość
scooly 

Wysłany: 2005-01-04, 09:56

Cytat:
Aktualizacja:
Wątek został dopieszczony i przeniesiony do JAGGEDopedii:
http://wiki.jaggedallianc...4%99tno%C5%9Bci

otwieranie zamków (lockpicking) * - podnosi o 25% szansę na otworzenie zamka;

elektronika (electronics) * - najemnik nie ponosi kary (-50%) za elektronikę (otwieranie elektronicznych zamków, przyłączanie zdalnych detonatorów i łączenia ze sobą innych przedmiotów);

walka wręcz (hand-to-hand) - podnosi o 15% (standard) lub 30% (ekspert) szansę na celne uderzenie i sprawny unik, oraz zwiększa o 45% poziom zadawanych obrażeń;

sztuki walki (martial arts) - podnosi o 30% (standard) lub o 60% (ekspert) szansę na celne uderzenie, sprawny unik i zwiększa obrażenia. Te ostanie nie dotyczą 'dobrze zbudowanych' np. Wolfa lub Gusa. Podwyższa także nieznacznie szansę uniknięcia pchnięcia nożem. Daje możliwość podługiwania się specjalnym kopniakiem (tylko na osłabionych wrogów), który zabiera 2x więcej obrażeń;

broń biała (knifing) - podnosi o 30% (standard) lub o 60% (ekspert) szansę na udane pchnięcie i unik przed bronią białą (maczety, noże..);

rzucanie (throwing) - podnosi o 12% (standard) lub o 24% (ekspert) szansę na trafienie do celu podczas rzucania. Zwiększa także odległość na jaką możemy dany przedmiot rzucić;

broń ciężka (heavy weapons) - podnosi o 15% (standard) lub o 30% (ekspert) sznasę na trafienie podczas strzelania z broni ciężkiej (moĽdzierz, granatnik, LAW);

broń automatyczna (auto weapons) - zmniejsza odczut broni (czyli poprawia celność) o 50% (standard) lub lub 75% (ekspert);

oburęczność (ambidextrous) * - najemnik nie ponosi kary (-20%) za strzelanie oburącz;

snajper (on-roof to-hit bonus) - podnosi szansę na celny strzał z dachu na ziemię o 15% (standard) lub o 30% (ekspert);

operacje nocne (nightops) - polepsza słuch, wzrok i szansę na przerwanie (skala 1-10) podczas walki w nocy;

skradanie się (stealthy) - podnosi szansę na każdy cichy krok o 25% (standard) lub o 50% (ekspert);

szkolenie (teaching) - podnosi szybkość szkolenia samoobrony i innych najemników o 30% (standard) lub o 60% (ekspert);

kamuflaż (camouflaged) - najemnik ma nieograniczony kamuflaż na sobie (tylko Shadow), co utrudnia dostrzeżenie go przez wroga;

* - umiejętność występuje tylko na poziomie -standard- (nie ma eksperta).
opracowane na podstawie http://jaggedalliance2.com

skarr 

Wysłany: 2005-12-14, 15:51

Dzięki za wyczerpującą wypowiedĽ, mysle że dużo to pomoże graczom jaggeda. :wink:

gonzo_68 

Wysłany: 2005-12-14, 17:29

Drobniutkie uzupełnienie. Możemy zwerbować 2 osoby, które mają otwieranie zamków na poziomie ekspert. Są to Maddog i Dynamo. W Night Ops Maddogowi zdjęli "eksperta".
W niektórych MOD-ach są ludzie o specjalności ZŁODZIEJ. Tak ma Hamous w Night Ops, Taylor w Vietnam SOG'69, Ivanowa w B2B.

Hawk 

Wysłany: 2005-12-16, 14:01

A ta umiejętność (thief) oznacza, że gość skutecznie będzie mógł kraść gnaty, right?

lechista666 

Wysłany: 2006-02-11, 11:19

A wie ktos moze jaki najemnik ma szkolenie ekspert bo znalazlem tylko Ire!!! :help:
przez przypadek zrobil mi sie IMP ze szkolniem ale nie mam nikogo wiecej. :help: :k***a:

Len

Wysłany: 2006-02-11, 11:29

Z tego co wiem to jeszcze Thor i Len mają umiejętności szkolenia na ekspert.

gonzo_68 

Wysłany: 2006-02-11, 18:19

Lechista666,
1. Przecież na stronie są opisy i statystyki postaci dla podstawy JA2. Tam znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie.
Polecam Buns - najtańszy szkoleniowiec (ekspert).
2. W MOD-ach umiejętności zostały niektórym pozmieniane, a więc zastosuj prosty zwód:
Po zrobieniu IMP-a daj zapis (save), a następnie rekrutuj kolejnych najemników. Natychmiast pojawi się nowa gęba w laptop-team (chociaż najemnik jeszcze leci). Sprawdzasz w laptopie jego umiejętności, pasują - zapis, nie pasują - powrót do save'a. Możesz prześwietlić prawie wszystkich od razu (dla drogich najkrótszy kontrakt). Zapiszesz sobie gdzieś na boku ich umiejętności. Tym co są na zadaniu zostawisz wiadomość. Jak wrócą to wyślą Ci e-mail. Wtedy ich sprawdzisz. Sprawdzenie wyższych półek w MERC wymaga inwestowania w nich (w MOD-ach na JA2, bo na JA2,5UB są wszyscy od razu). Z najniższej półki polecam Razora (w MOD-ach bywa lepszy niż w podstawie).

PeseiK 

Wysłany: 2006-02-13, 06:21

Witam

Przydatny może być poradnik cave_mause'a na stronie JA2 Liberate Arulco ( a jak! :peace: )
W pewnym momencie autor opisuje w formie tabelki jak odpowiedać na pytania tak, żebyś miał umiejętności takie jakie sobie wymarzyłeś :wink:

Mnie to bardzo pomogło, i szczerze polecam wam ten poradnik, po jego przeczytaniu dowiecie się kilku(nastu) ciekawych rzeczy które mogą występować w Arulco :diablo:

( oczywiście jest to tylko "przypomnienie" o tym poradniku, bądĽ informacja o tym że taki poradnik istnieje :wink: Jest on w dziale JA2 Poradniki na stronie Liberate Arulco)

Pozdrowienia

Steroid 

Wysłany: 2006-06-10, 07:46

a jak dziala psychol,arogancki przyjazny itp?

Popuś 

Wysłany: 2006-06-10, 09:06

Psychol jak łatwo się domyślić czesto świruje i strzela serią, arogancki i przyjazny ma wpływ na rozmowę z cywilami i chyba to czy jest lubiany w oddziale.

scooly 

Wysłany: 2006-08-03, 11:54

Temat przeniesiony do JAGGEDopedii:
http://jaggedalliance.pl/...4%99tno%C5%9Bci

PS. Wymaga jeszcze kilku poprawek ale zarys i najważniejsze informacje już są.

XBARTEKX

Wysłany: 2006-10-10, 12:29

szczerze mówiąc zgaduje ale myśle że szkolenie na expercie ma też Raider ;]

XBARTEKX

Wysłany: 2006-11-15, 13:47

ej a może byś napisał jescze w których pytaniach w teście od IMP'a jest poszczególna zdolność

scooly 

Wysłany: 2006-11-15, 14:54

Tymczasowo tylko tutaj:
http://jaggedalliance.pl/....htm#rekrutacja

XBARTEKX

Wysłany: 2006-11-15, 18:55

Lepszy rydzyk niż nic :P
---
To już przesada z tym offtopem.
dop. Conrad
---

NEO DARK LORD 

Wysłany: 2007-08-13, 01:00

Ponieważ nie zauważyłem by ktoś wyraźnie o tym powiedział dodam:

Kamuflażu nie da się ustawić dla swojej postaci tworzonej w IMP, ani po modyfikacjach edytorem save'ów (JAPE). Kamuflaż ma TYLKO i WYŁĄCZNIE Shadow. Za to tworząc nowego - nie importując - najemnika w Jagged Alliance 2: UB można na starcie wybrać dla siebie umiejętność kamuflowania się, która oszczędzi nam zestawów do kamuflażu na okres całej gry. (WIELKA SZKODA, że UB trwa tylko kilka godzin, byłby fajnym dodatkiem, gdyby był dłuższy).

Kamuflaż sprawia, że w nocy (nawet nosząc Google UV) zakamuflowany najemnik jest widoczny dla wroga (lub dla nas) dopiero z odległości mniej więcej ~5 pól... co jest stanowczo zbyt krótkim dystansem. Dodatkowo kamuflaż sprawia, że prawie zawsze najemnik zakamuflowany wygrywa przerwanie i to on pierwszy strzela do swojego przeciwnika (nawet z 10 pkt. doświadczenia).

Jakby tego jeszcze było mało, kiedy taki najemnik dostrzeże nas z większej odległości i strzeli do nas, pod koniec tury - pomimo, że na czas ataku nam się pojawił na radarze - ponownie znika w ciemnościach. No chyba, że atakuje nie dość, że z ciemności to jeszcze zza wysokiej trawy... wtedy prawie nie da się go zobaczyć i lepiej zajść go od tyłu, wczytując wcześniej zapisany stan gry.

Skradanie się - rewelacyjne w połączeniu ze zmrokiem i operacjami nocnymi, a dodając kamuflaż... bój się i próbuj uciekać :D

Dzięki tej umiejętności, można podejść nawet do tygrysów, (oczywiście trzeba mieć 100 pkt. zwinności) które z reguły nie ruszają się i nie spacerują po mapie w trybie turowym.
Jeśli Ty pierwszy dostrzeżesz tygrysa i podkradniesz się do niego, możesz w ten sposób wykończyć całe stado (9 tygrysów w trybie "eskpert" jest zbyt dużym wyzwaniem jak na tą taktykę, ale ze 6 przy odrobinie szczęścia uda się dorwać).

Skradanie się podnosi też stopień niesłyszalności podczas biegu w trybie skradania się. Co prawda, nie radzę podbiegać do wroga od tyłu, ale przemierzając nieznany teren, lub dobiegając do wroga z dużej odległości warto włączyć tryb biegu i skradania się, co - naturalnie - oszczędzi nam czasu na podchody, oraz zmniejszy ryzyko, że wróg zaraz się odwróci i nas dostrzeże, ewentualnie, że odejdzie i wejdzie w pole widzenia swoich kolegów.

Skradanie się jest praktycznie niemożliwe w terenie, na którym występują wysokie trawy, lub liście (w lasach)... oczywiście dla najemnika z umiejętnością skradania się i 100 pkt. zwinności ta "niemożliwość" spada do stopnia "pechowej wpadki", która zdarza się raz na jakiś czas, ale nie umożliwia podkradania się do wroga na ww terenach.

Bezwzględnie, nie da się skradać będąc w wodzie :P

Operacje Nocne - zwiększają pole widzenia najemnika o jeden kwadracik w trakcie walki w nocy. Nie wiem dokładnie jak to się ma do słuchu, ale na pewno też jakiś wpływ pozostawia na naszych zmysłach.

Po założeniu Googli UV (noktowizor ma słabszy o 1 pole zasięg widzenia) - oprócz zakamuflowanego wroga - pozostałych dostrzeżemy z dużej odległości - nawet kilkunastu pól, o ile znajdujemy się na pustych równinach.

Świetna umiejętność dla partyzantów walczących przez całą grę w pojedynkę, takich jak ja.

Sztuki Walki - niewiele znam tę umiejętność, ponieważ gram kobietą, mogę jednak powiedzieć, że faktycznie zwiększa celność oraz siłę zadawanych ciosów. Ponadto - autor to opuścił - ciosy postaci znającej sztuki walki odbierają przeciwnikowi większą ilość energii...
O ile normalny cios odbiera przeciwnikowi ok. 33% energii i dopiero po 3 ciosach pada nieprzytomny (a nieliczni nawet i wtedy podnoszą się na resztkach i strzelają), to cios "karate" może znokautować przeciwnika już po drugim zetknięciu z wrogiem :)

Dodatkowym walorem tej techniki jest - prawdopodobnie - większa szansa na uniknięcie ciosów zadawanych wręcz - mało kto nas tak atakuje, więc marna mi pociecha :P
Podobny efekt, jak mniemam zapewni nam zwinność i zręczność na poziomie 100 pkt.

Oprócz tego, ciosy "karate" wyglądają inaczej niż uliczna młucka, jaką opanowali przeciętni najemnicy. Postać "karateki" staje w pozycji tzw. żurawia (shaolin kung - fu) i dynamicznie uderza otwartą dłonią w przeciwnika, dodatkowo potrafi ona kopać nogami - co jest niemożliwe w przypadku innych "nieumiejętnych" postaci.

Wadą tej umiejętności jest fakt, że nie potrafią jej się nauczyć kobiety. Jeśli przypadkiem wyposażymy naszą panią w tą umiejętność edytorem JAPE, to w trakcie walki wręcz, nie będzie ona potrafiła zadać nawet jednego ciosu. Będzie tylko stała jak wryta i przyglądała się wrogowi :P, a w skrajnym przypadku nawet zrzuci nas z powrotem na pulpit Windowsa :)

Nie używam innych umiejętności, więc na tym się moja ponad programowa wiedza kończy :)

NEO DARK LORD

PS: żeby nie było, nie gram przy pomocy edytora, po prostu lubię znać mechanizmy rządzące grą i wiedzieć jak coś działa, co pomaga mi lepiej dobierać taktykę, umiejętności i sprzęt - co jest szczególnie ważne, w przypadku jednej małej najemniczki ^_^

Jack3 

Wysłany: 2007-08-13, 10:28

Herezja z tym Kamuflażem. Jeśli chcesz aby byle jaki najemnik miał nieskończony kamuflaż - tak jak Shadow, to zmieniasz w 'jakiś' sposób umiejętność ( wystarczy jedna ) na 'Kamuflaż' i potem w trakcie rozgrywki używasz zestaw kamuflażu na danym najemniku.
Efekt jest taki, że farby nie ścierają się.

NEO DARK LORD 

Wysłany: 2007-08-13, 16:00

Nie prawda i stanowczo będę przy tym obstawał. :)

Myślisz, że mając tyle edytorów do Jaggeda nie próbowałem? :P
Nie działało, chociaż ustawiłem kamuflaż w jednej z dwóch opcji w JAPE (Jagged Alliance 2 Personal Editor)... nałożyłem kamuflaż i przyspieszyłem grę... kamuflaż starł się...

Nie ma co gdybać, bo nasze gry to są identyczne klony 1.05 PL, więc ignorancją byłoby stwierdzenie "może Ty masz jakiś inny błąd w grze", skoro ja go nie mam, to Ty też nie możesz mieć. Jedynym wytłumaczeniem jest to, że a grasz na amerykańskiej wersji (1.07, albo nawet 1.12 Gold), na jakimś modzie, który nie jest czystym JA2 1.05 PL, albo używasz jakiegoś edytora, lub sposobu, którego ja nie znam (i tutaj moje pytanie... proszę nam udzielić na to odpowiedzi, gdyż posiadanie tak cennej wiedzy na swoją wyłączność jest niemalże przestępstwem :) A ja chętnie dowiem się czegoś czego jeszcze nie wiem :))

Innymi słowy, powiedz krok po kroku jakim sposobem udało Ci się osiągnąć efekt "wiecznego" kamuflażu, skoro mnie się nie udało.

PARTYZANTKA - ZAWSZE WALCZĘ W POJEDYNKĘ! :)

Jack3 

Wysłany: 2007-08-13, 18:29

Mój błąd w grze ( z kamuflażem ) występował w Windows 98 i XP w grach ( wersje ) 1.03, 1.04, 1.5, 1.5r, 1.13 i coś jeszcze wcześniej się przewinęło przez 6-7 lat.
Mało tego - u kolegi ten sam błąd - ;>.

NEO DARK LORD 

Wysłany: 2007-08-13, 19:54

No dobrze... niech Ci będzie, spróbuję jeszcze raz i wtedy drugi raz się wypowiem...

PS: Szkoda, że nie mam wersji 1.03... Bardzo chciałem mieć najemniczkę ubraną tylko na czarno (moja ma biały t-shirt) [powody estetyczne, oraz niemożność ustawienia wiecznego kamuflażu] a było to możliwe, tylko dzięki pewnemu edytorowi do wersji 1.03.

Niestety nie udało mi się znaleźć tej wersji w internecie. W końcu zaprzestałem szukania...

PARTYZANTKA - ZAWSZE WALCZĘ W POJEDYNKĘ! :)

Odpowiedz do tematu