Ot, w przypływie porannego szczęścia postanowiłem dzisiaj zająć się sprawą oficjalnej strony internetowej Jagged Alliance 3. Mam nadzieję, że na tym forum nie muszę już wyjaśniać co te dwa magiczne słowa oznaczają, prawda? Niemniej niewierzących odsyłam do naszej skarbnicy wiedzy – JAGGEDopedii, po więcej informacji... - Jagged Alliance 3
Gdy zaczynałem stukać klawiaturą moim celem było wklepanie prostego i krótkiego newsa o niedawno otwartej oficjalnej stronie najnowszej części „Apostołów” i kilku zdań Richarda Therriena na ten temat. Wątek się jednak nieznacznie rozwinął i proszę – oto mamy pełnowartościowy artykuł. Mam nadzieję, że przeczytanie sprawi Wam taką samą (lub większa) przyjemność co mi jego napisanie :). Zapewniam, że będzie warto – tak, my znamy już adres oficjalnej strony Jagged Alliance! Powiemy także o tym w którym momencie Game Factory Interactive (twórca konkurencyjnego JAZZ: Hired Guns) maczał swoje paluszki.
Znacie Richarda Therriena, prawda? Pracownika firmy Strategy First (właściciel praw autorskich do całej serii JA), który koordynuje i nadzoruje poczynania rosyjskiego studia F3 Games i Akelli (właściwi twórcy 3-ki). Od czasu do czasu Richard wychyla się i przekazuje naszej zagorzałej społeczności jakieś informacje. Spotkać go możemy na Bear's Pit Forums. Kojarzycie? :)
Ostatnio pociągnięty za język na oficjalnym forum JA3 (o oficjalności troszkę niżej) powiedział:
Cytat:
Aktualnie jesteśmy w trakcie wykonywania pewnych prac nad oficjalną stroną (Jagged Alliance 3 - dop. scooly). Jak tylko ujrzy ona światło dzienne, będziemy na niej umieszczali na bieżąco informacje i inne smaczki. (…)
W międzyczasie możecie spojrzeć na oficjalną stronę “Disciples III: Renaissance”. Wprawdzie to nie JA, ale dzięki temu można sprawdzić jak bardzo utalentowani są Ci ludzie...
Richard powołuje się tutaj na otwartą 8 maja oficjalną stronę “Apostołów 3″. Trudno się z nim nie zgodzić, witryna wykonana jest estetycznie i bardzo mocno trzyma się klimatów gry. Znajdziemy na niej wszystkie potrzebne informacje i, jak wspomniał Therrien, smakowite rzeczy różnej maści także są.
Stronę wykonała rosyjska firma .dat., która najwyraźniej jest jeszcze bardzo młoda (w portfolio widnieje jedynie ww. witryna). Najprawdopodobniej będzie ona również odpowiedzialna za oficjalną stronę Jagged Alliance 3. To powinno cieszyć. Według mnie pokazali, że przy tworzeniu grafiki to właśnie klimat gry będzie głównym czynnikiem.
Jedyną rzeczą, która mnie nurtuje jest rozdzielczość ekranu, dla której została wykonana witryna. Nie są to bowiem standardowe już 1024x768 a sporo więcej. Nie wiem, może w Rosji panują inne warunki niż w Polsce (u nas 60% użytkowników nadal używa 1024x768, 22% 1200x1024 a 8,5% 800x600). Cóż, może do czasu wyjścia Jagged Alliance 3 wyższa rozdzielność będzie już standardem... ;)
Kiedy ujrzymy naszą stronę o JA3? Patrząc na obecną politykę SFI w tym zakresie (Apostołowie wychodzą na rynek we wrześniu) to jakieś 4-6 miesięcy przez premierą. A jako, że JA3 najwcześniej pojawi się w pierwszym kwartale 2008 roku to... :/
Adres strony „Apostołów” także nieco dziwi. Lub inaczej – dziwi brak jego amerykańskiego odpowiednika. Zarejestrowana domena to bowiem www.disciples3.ru – niestety, pod adresem www.disciples3.com nie ma nic. Pusto jak w Media Markt po promocji. Biorąc pod uwagę popularności obu serii – Disciples i Jagged Alliance możemy dojść do wniosku, że są one na zbliżonym poziomie. Wniosek z tego taki, że witryna JA3 może w przyszłości posiadać właśnie taki adres – www.jaggedalliance3.ru Dlaczego w przyszłości? Ano dlatego, że teraz ma inny a tamten stoi nadal wolny i każdy może go sobie zarejestrować.
Oficjalnym adresem Jagged Alliance 3 może być... www.ja3.ru . Zadziwiające, ale prawdziwe. Jak sprawdziłem, domena ta jest własnością firmy Akella od 26 kwietnia 2006 roku. Tak, nie przecierajcie oczu to nie pomyłka. Jest to kolejne potwierdzenie tego o czym pisałem już wcześniej – Akella i Strategy First zrobiły GFI w konia na długo przed oficjalnym zerwaniem umowy... - tutaj mówimy o rejestracji domeny w kwietniu a umowa poszła do kosza we wrześniu.
Oczywiście zostaje jeszcze www.jaggedalliance3.com należące do Strategy First. I tutaj chyba każdy najchętniej widziałby odsłonę nowego JAGGEDa. Dla tych wszystkich mamy dobrą informację - zresztą, wejdźcie tam i sprawdźcie sami! Śliczne prawda? :)
Acha, no i obiecana mała ciekawostka na koniec. Game Factory Interactive, która wciąż produkuje i wyprodukować nie może konkurencyjne JAZZ: Hired Guns pod koniec stycznia br. kupiła sobie domenę www.jaggedalliance.ru ! Po 4 miesiącach od zerwania umowy! IMO to nieco chore ale podobne zagrywki stosowane są przez GFI od momentu zerwania umowy.
Ukazał się nowy vodcast od Strategy First (gdyby ktoś jeszcze nie załapał tematu to śpieszę wyjaśnić - gra Disciples 3/Apostołowie 3 i Jagged Alliance 3 to dwie różne gry ale tworzone przez dokładnie te same firmy - Strategy First i Akellę):
Pracownicy SF opowiadają w nim głównie właśnie o otwartej niedawno stronie Disciples 3. Zachwycają się nad jej genialnością, klimatycznością, bogactwem zasobów itd. :) (po 2:15 nie ma już praktycznie co oglądać jakby co)...
Acha, zapomniałem dopisać. W poprzednim poście padło takie stwierdzenie:
scooly napisał/a:
Ostatnio pociągnięty za język na oficjalnym forum JA3 (o oficjalności troszkę niżej) powiedział(...)
Tak, wnioskując po tym co się stało z forum Disciples 3 już teraz można przyjąć, że oficjalnym forum Jagged Alliance 3 (z dużym prawdopodobieństwem) będzie podforum na Strategy First o następującym adresie:
http://www.strategyfirst....?ubb=forum;f=47
Niestety, oficjalne strony internetowej jak nie było tak i nie ma. Ale! Akella wzięła się ostatnio za sprawianie fanom miłych niespodzianek i oto mamy kolejną. Jagged Alliance 3 dorobiło się wczoraj własnej podstrony z opisem, screenami i działem download.
I my także mamy dla Was miłą niespodziankę - poniżej polska wersja strony przygotowana przez gonzo_68.
( )
OPIS GRY
Jagged Alliance 3 – oficjalna kontynuacja legendarnej serii strategii turowych. Ta gra to pełnoprawny spadkobierca trylogii Jagged Alliance, który zachował niepowtarzalną atmosferę i darzony uznaniem styl poprzednich części.
W całkowicie trójwymiarowej taktycznej grze możliwy jest wybór każdego stylu i sposobu przechodzenia. Współpracownicy F3 Games przy opracowaniu Jagged Alliance 3, podeszli z należytą uwagą do ostatnich trendów, w rezultacie czego gra wzbogaciła się o cały szereg innowacji. Na strategicznej mapie, oprócz tradycyjnych już wiadomości o bojowych działaniach, obiektach, drogach i przemieszczeniach, można będzie prześledzić warunki pogodowe. Praktycznie każde zadanie może być wykonane na różne sposoby. Totalne zrujnowanie wszystkich obiektów, łącznie z wielopiętrowymi budynkami i podziemiami, w każdym wybranym miejscu i czasie działania.
Fabuła przedłuży pasjonującą historię życia głównego bohatera Jagged Alliance. «Psy wojny», «Żołnierze fortuny» i «Dzikie gęsi», znowu w akcji. Tylko zaczyna się to dość niezwykłym obrazkiem: z honorami godnymi weterana, bohatera zapraszają, by wstąpił do «związku zawodowego najemników».
WŁAŚCIWOŚCI GRY
Giętka struktura misji;
5-ciu przeciwstawnych uczestników konfliktu, po stronie 4-ch z nich można wziąć udział w bojowych działaniach.
Kilkadziesiąt nieliniowych scenariuszowych misji, przechodzonych przy różnych warunkach pogodowych, o różnej porze.
Znaczna liczba generowanych misji, wyróżniających się unikatowym stylem przechodzenia i złożonością (komplikacją).
Silna linia fabularna, łącząca wszystkie bojowe działania każdej ze stron.
Nowy, całkowicie trójwymiarowy silnik.
Nowe typy lokacji i krajobrazu okolicy.
Realistyczny system uszkodzeń postaci i budynków podczas misji.
Możliwość walki przeciwko sobie w trybie wieloosobowym.
Strategy First zaktualizowała nareszcie swoją podstronę z opisem Jagged Alliance 3. W prawdzie grafika tam zamieszczona bardziej odstrasza niż zachęca, to mimo wszystko jest to dobry znak i z pewnością wkrótce możemy spodziewać się kolejnych aktualizacji i zamieszczania tam różnych smaczków.
Oprócz krótkiego trailera, którego mieliśmy już okazję oglądać wcześniej, zamieszczony jest tam krótki opis samej gry. Translation Team przetłumaczył tekst na język polski a brzmi on następująco...
OPIS GRY
Dzięki tobie Arulco jest teraz znacznie bezpieczniejszym miejscem. Zasłużyłeś na swoją reputację i teraz odpoczywasz. Nigdy więcej zabłąkanych pocisków, koniec z niebezpiecznym życiem najemnika. Otacza cię cisza i spokój...
Jedynym problemem jest to, że niewyobrażalnie się nudzisz!!!
W oddali słyszysz radio i wydzierającego się redaktora. Mówi on, że jakiś kraj na Bliskim Wschodzie uległ destabilizacji po nieudanym zamachu stanu sponsorowanym przez potężnego producenta broni. Sąsiadujący kraj korzysta z okazji na zagarnięcie nowych terenów, zdenerwowani obywatele wzniecają powstanie, a z północy nadchodzą plotki o nieznanym zagrożeniu.
Czas wrócić do akcji i skopać parę tyłków! Zbierz zespół i wybierz stronę konfliktu w dotychczas największym świecie Jagged Alliance.
WŁAŚCIWOŚCI GRY
NAJLEPSZY Z MOŻLIWYCH SYSTEM RPG
Zupełnie nowa fabuła w dynamicznym środowisku, gdzie każde działanie ma wpływ na losy regionu!
STRATEGIA JAK NIGDY DOTĄD
Różnorodne strony konfliktu i mgła wojny sprawiają, że sprawy stają się bardziej... złożone. Na szczęście, dostaniesz wsparcie - o ile go nie zabijesz!
NIESKOŃCZONE MOŻLIWOŚCI TAKTYCZNE
Zastawiaj zasadzki, osłaniaj swoich ludzi ogniem i skradaj się, aby przemknąć niezauważonym! To tylko kilka możliwości taktycznych do twojej dyspozycji, opartych na łatwych w użyciu funkcjach zależnych od kontekstu.
Strategy First zaktualizowała nareszcie swoją podstronę z opisem Jagged Alliance 3. W prawdzie grafika tam zamieszczona bardziej odstrasza niż zachęca, to mimo wszystko jest to dobry znak i z pewnością wkrótce możemy spodziewać się kolejnych aktualizacji i zamieszczania tam różnych smaczków.
Jeszcze nie rasowe "smaczki" ale lepsze to niż nic (a może jednak nie? :P ):
UWAGA! Tutaj były 3 nowe screeny ale żeby nie robić bałaganu przeniosłem je od razu do odpowiedniego tematu, sorry folks :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum