Dwie sprawy:
1. Heroes
Znane są już 4 rasy (z sześciu), które pojawią się w H5:
-nieumarli
-demony
-ludzie
-lochy (jakieś dziwne, bo pomieszane z Cytadelą z H3 i kilkoma nowymi jednostkami)
2. Disciples
Polecam bardzo ciekawe i klimatyczne forum - http://disciples.go.pl/
Pokrótce: dołączasz do jednej z pięciu Gildii (5 ras = 5 grup) i reprezentujesz ją na forum. Powstała też interaktywna gra - coś na wzór sesji crpg, w której naturalnie mogą uczestniczyć wszyscy zarejestrowani użytkownicy, którzy dołączyli do jednej z grup. Polecam.
Szczególnie polecam Hordy Nieumarłych, czyli gildię Templariuszy (której nawiasem mówiąc sam przewodniczę po tym, jak były mistrz został mistrzem gry).
odkopujemy z okazji (spoznionej) fanowskiego patcha do AoW:SM 1.4, zalu z powodu prawdopodobnego braku kontynuacji
i gierki z rodzaju fantastycznejstrategiiturowej
dominions grafika prosta jak tam i spowrotem, obsluga niewygodna i dobrze jest przeczytac manuala
ale dobrze mi sie gralo
_________________ "Chyba narobiłem w gacie" Gasket
Proponuję z okazji calkiej niedawnej premiery "pelnej polskiej wersji jezykowej" Heroes'a 5 odświeżyć conieco temacik... No więc, aktualnie Age of Wonders 2 ma godnego przeciwnika - heroes4 nie dorastala mu do piet, Disciples 2 IMhO byo ciut lepsze niz AoW2, ale jednak nie byly to gry z tego samego gatunku (tzn oba to rts'y, ale ze zgola odmiennym trybem rozgrywki, walki, rozwoju itp...).
Dzisiaj Heroes5 zachwyca wszystkich grywalnoscia, grafika, interfejsem, klimatem... Czy Age of Wonders2 wytrzyma probe czasu? czy moze nalezy czekac na AoW3? jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
zalozenia sa proste - chcesz zostac bogiem ale zeby nim zostac musisz zniszczyc plugawych uzurpatorow i zbawic nieszczesne istoty ktore uwierzyly w ich sztuczki
uzywasz do tego: ognia , miecza (wojsko, najemnicy, ludy neutralne, przywolance), magii (b. ladny wybor, ), kaplanow (nie trzeba zabic pretendera, wystarczy ze lud przestanie w mniego wierzyc), zabujcow, szpiegow i wlasnej jasniewspanialejosoby (mozesz byc magikiem, cyklopem a nawet smokiem) itd
rasy/frakcje wygladaja inaczej niz w innych fantastykach. tworcy wzorowali bardziej na mitologii (sa np: giganci, vanir z mitologii nordyckiej i centaury, satyry, minotaury z greckiej) i istniejacych mniej lub bardziej egzotycznych krolestwach. rasy podwodne i umarlaki blablabalaba
walka odbywa sie na koncu/poczatku tury. rozkazy dowodcom i oddzialom wydajemy wczesniej
system magii oparty na magicznych kamieniach, zmeczeniu i wynalazczosci
wojsko chce pieniedzy, wojsko chce jesc, wojsko pladruje, wojsko niechce umierac ( czesto ucieka z pola bitwy )
magicy... za dlugo by pisac
gra daje wiele fajnych mozliwosci ale ma kilka wad:
grafika jest nie dzisiejsza ( z drugiej strony, chodzi nawet na gratach) w stategiach chyba to nie jest wielki problem
niedopracowanie (mikrozazadzanie dobija ale to ma sie poprawic w d3)
wlasciwie nie do kupienia (chyba ze mieszkasz w usa)
W Dominions gralem, wiec nie musisz mnie uczyc, co to jest;p fajna gierka, ale tylko demko mialem i nie spieszylo mi sie do pelnej wersji;p wole jednak cos w klimatach Disciples2;]
Ale Age of Wonders 3 moglby byc zagrozeniem dla Heroes5 i wg mnie gdyby sie postarali twórcy, to spokojnie mogliby zrobic cos lepszego niz HoM&M5;]
wszystko zalezy czego oczekujesz od gry : klimatu, oprawy audiowizualnej, prostoty obslugi, grywalnosci, rozwiazan strategicznych/taktycznych/ekonomicznych, złożonosci, namiastki realnosci, kompletnego odjechania, przyjemnosci z sieciwych potyczek, gry solo itd itp...
bo wszystkiego na raz raczej nie znajdziesz
dla mnie w hirosach za malo jest strategii w strategii (jak cukru w cukrze )
i ten sposob rozgrywania...
zdaje sie ze tworcy odpuscili sobie na razie aow3 (zajmuja sie czyms innym)
ale wyszedl fanowski patch 1.4 (cos jak 1.13 do ja2)
http://aow2.heavengames.com/
szczerze powiem ze lepiej wspominam aow1 niz aow2, bo choc w 2 wprowadzono kilka dobrych pomyslow to z wielu zrazygnowanno (moze to nostalgia? :)
pewnie daloby sie zrobic wszystko lepiej, zwlaszcza na aow3, bo gra jest prosta a jednoczesnie dajaca wystarczajaco wiele mozliwosci
kto zajrzy mi do glowy i zrobi to czego oczekuje? :)
ale dominions zrobilo 2 (słownie dwóch) ludzi
_________________ "Chyba narobiłem w gacie" Gasket
W Dominions gralem, wiec nie musisz mnie uczyc, co to jest;p fajna gierka, ale tylko demko mialem i nie spieszylo mi sie do pelnej wersji;p wole jednak cos w klimatach Disciples2;]
Cytat:
2 ludzi? to hcyba Peter Molynoux brał w tym udział;p
aha... o to chodzilo;] no to teraz rozumiem... ale schodząc z offtopa glebokiego i wracajac na offtop mniejszy... dominions3 (chyba) z tego co pamietam nie jest wcale a wcale podobne ani do aow ani do homm... wiec czemu jest w tym temacie, bo nie wiem?;]
Oho, mój ulubiony temat wakacyjny odżywa. :) W H5 jeszcze nie miałem przyjemności zagrać więc się nie wypowiadam. o AoW3 jeszcze niczego nie czytałem/słyszałem więc też. Za to nikt z was nie wymienił Disciples 3 a trwają prace nad tą grą. I na nią właśnie czekam bardziej niż na H5. Z tego co wiem, w grze pojawią się tylko 3 rasy co jest moim zdaniem wielkim krokiem w tył (zabraknie m.in. Hord Nieumarłych - mojej ulubionej rasy).
Umarli chyba jako jedyni mogli bezproblemowo zdobywać wrogie stolice :] Chyba przy żadnej grze turowej mi tak nie waliło serducho jak wtedy, gdy po raz pierwszy napukałem strażnikowi stolicy demonów :]
W H5 grałem tylko w demko i stwierdziłem, że jest poprawnie, w porządku i w ogóle... Ale chyba już wyrosłem/znudziłem się tą serią.
Jeżeli wygram w totka i będę miał pierdyliard złotych na upgrade kompa, to na bank dorwę to: http://www.gametrailers.c...hp?fs=1&id=2210 - zarówno rendery jak i gameplay wyglądają przepięknie :]
@Snick: Disciples3??? Kurrrrcze... znowu bedzie sie zarywalo noce;D tylko czy moj komp to udĽwignie...
Bezproblemowo nieumarłymi? ja stolice wroga zdobylem pierwszy raz juz w "disciplesie 1" bez zadnych kodow itp itd, po prostu armią Imperium zdobyłem stolicę (moim zdaniem najłatwiejszą, i w 1, i w 2...) Piekielnych Legionów... po prostu, rasa maxymalnie do dupy... za to w dodatku do D2 swietna rasa to elfy - ma wszystko, co potrzebne do walki... nimi tez zdobylem stolice legionow w ktorejs mapie...
ladybird Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 75
Wysłany: 2006-09-01, 09:33
Hmm... uhmm... :)
witam po roku przerwy :) (szczególnie pozdrawiam Gasketa, jego gacie, scooly'ego i MK )
MK napisał/a:
zdaje sie ze tworcy odpuscili sobie na razie aow3 (zajmuja sie czyms innym)
ale wyszedl fanowski patch 1.4 (cos jak 1.13 do ja2)
http://aow2.heavengames.com/
szczerze powiem ze lepiej wspominam aow1 niz aow2, bo choc w 2 wprowadzono kilka dobrych pomyslow to z wielu zrazygnowanno (moze to nostalgia? :)
kto odpuścił to odpuścił... ja od roku (z przerwami) pracuje nad modyfikacją do AoW SM w wersji 1.4 :)
planowałem skończyć we wrześniu, ale podjąłem współpracę z jednym ze współtwórców patcha 1.4 i zmian będzie jeszcze więcej :)
P.S.
(do MK)
w mojej modyfikacji będzie troszkę powrotu do AoW I :) troszkę, bo tyle na ile pozwala ingerencja w grę (np. miasto będzie trudniej zdobyć, podobnie jak w jedynce)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum