ladybird Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 75
Wysłany: 2005-07-17, 17:36
Dlaczego Age of Wonders jest lepszy od Heroes of M&M...
...zapytał mnie o to snick....
dla mnie AoW zawsze będzie lepsze mimo iż zagrywałem się w hirołsów ... ale Age of Wonders to spadkobiercy Might and Magic i Warlords I
podam drobne przykłady na Klimat...
w hirołsach nie można było w ogóle chodzić po lesie itd...
w jednym miejscu stało tysiące np minotaurów itd... nie można było wysłać zwiadowcy odłączonego od armi
a teraz Age of Wonders .... po lesie armia porusza się... są różne Klimaty... np... miałem taką sytuację że wiedziałem że w następnej turze komputer mnie zaatakuje, miał w armi łuczników i przewagę liczebną... skierowałem armię do lasu, komputer tam zaatakował, dzięki temu pomiędzy drzewami zniwelowałem przewagę łuczników (kto grał w AoW wie jak to jest tam świetnie rozwiązane) gdybym czekał na drodze... owszem w hirołsach taktyka była też bardzo różnorodna i często z tego samego sejwu bitwy na początku różnie się kończyło w zależności od taktyki ale w hirołsach było to mało realistyczne... 100 smoków w jednym miejscu... hehe
w AoW możesz dowolną pojedyńczą jednostę odłączyć od armi ... itd... i to nie w głupii sposób jak w hirołsach 4 ...
Magia w AoW była szalą przechylającą... dzięki temu bardzo klimatyczna, niby nie taka potężna... ale... zresztą dwójka poszła jeszcze dalej...
trochę nie chce mi się pisać... ale z całym szacunkiem dla hirołsów (spędziłem wiele nocy nad jedynką dwójką i trójką) Age of Wonders jest jednak lepszą grą
pozdrawiam (szczególnie snicka)
Paweł [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 17:39
ja i tak wole Disciples 2 :P też jest lepsze od hirołsów i wonderów :D
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 17:41
Disciples jest fajny bo wraz z herosem zdobywają expa jednostki i się przez to ubgrad'ują ale ja osobiście jestem wielkim fanem HoMM i uwarzam część III za najleprzą a co do AoW to nie grałem więc się nie wypowiadam
w AoW możesz dowolną pojedyńczą jednostę odłączyć od armi ... itd... i to nie w prostacki sposób jak w hirołsach 4 ...
Czemu wg. ciebie ten sposob byl 'prostacki'?
Cytat:
Magia w AoW była szalą przechylającą... niby nie taka potężna... ale... zresztą dwójka poszła jeszcze dalej...
Tja, a jak korzystajac w H4 (podaje najbardziej nielubiany przeze mnie przyklad tylko dlatego, ze z nim jestem bardziej na biezaca, niz z H3) z powiedzmy 3 smokow (czarnych) rzucisz Armagedon, to... bitwa wygrana . Podobnie z przyzwaniami (diably, magiczne smoki)
Wg. mnie H3 wymiata, D2 i dodatki tuz za i AoG na dalszym 3 miejscu.
PS
Czemu nikt nie pisze o znakomitym modzie do H3 - WOG'u? wprowadza on MNOSTWO usprawnien i dodatkowych funkcji do genialnego juz H3.
Wysłany: 2005-07-17, 17:51
snick... każdy lubi co innego... na tym polega życie..
Ty wolisz zupę taką... a ja taką... Ty wolisz meć czarny samochód a ja wolę domek na wsi... itd...a na dyskusje prowadzące donikąd nie mam ochoty
chyba że dyskutujesz z Przyjaciółmi w realu to wtedy jeszcze..
pozdrawiam :-)
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 18:03
z przyjaciółmi to najlepiej przetestować obie gry, ja wiem z doświadczenia że to może być miłe np: HoMM 4, 4 ziomków, pare browarków i nocka. I tak dochodząc do konsensusu między dwoma grami można powiedzieć "żecz gustu" i "jak kto woli" i ze względu do sentymentu do serii HoMM ( prucz 4 ) uwarzam iż gry HoMM- podobne ( i tutaj pojawia się pewnego rodzaju spór gdzie dla jednych mogą być gry AoW- podobne, HoMM- podobne, Disciples- podobne i td ) nie mogą być złe ponieważ po części chodzi o to samo w nich więc mimo różnic mogą być obie pozycje bardzo dobrymi. Ale ja w AoW nie grałem więc się nie znam
To po kiego diabla robisz topic o wyzszosci AoW, skoro kazdy ma swoje zdanie na ten temat? Rozumiem, ze mozesz sie wypowiedzec, ale nie zabraniaj tego mi . Dla mnie AoW ma zdecydowanie gorszy klimat. Pod tym wzgledem goruje D2 - mrok, ciemnosc (undead i legion), oraz zielona trawka i lodowe szczyty (ludzie i krasnoludy). Tego brakuje wielu innym grom, podobnym do Heroes.
Aha i jeszcze jedno - pamietajmy, iz to wlasnie Heroes (a jeszcze wczesniej Knights Bounty, protoplasta Heroes) zapoczatkowal mode na strategie fantasy i to od niego wyszly AoW, Warlords, Disciples i cala masa mniej znanych tytulow
PS
Wg. mnie Heroses III i Disciples II to najlepsze gry tego gatunku, a Heroses IV to hanba dla serii i jedna z wiekszych porazek w historii turowek fantasy. Czekam wiec na Heroes V, moze tutaj autorzy wykaza sie wieksza inwencja.
I czemu wg ciebie sposob na odlaczenie jednostki w H4 jest glupi?
Pozrawiam wszystkich fanow turowych strategii fantasy (a w szczegolnosci ladybirda)
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 19:35
ogólnie jak by na to nie spojrzeć to cały HoMM 4 jest głupia redukcja jednostek i masa podobnych pierdół, fakt faktem co może zainteresować w HoMM 4 to udział herosów w bitwach a tak to reszta według mnie to dno za to HoMM III jest grą idealną w całej swojej okazałości
@jwR:
zgadzam sie w 100%... I te szturmy na zamki w H4 - otruj przeciwnika, a zwycieztwo jest twoje oraz rozwal brame by dostac sie do srodka wrrr... do dzis mam koszmary
Ale Disciples 2 tez jest wysmienity, tylko troche gorszy od H3 - krotszy i chyba troche latwiejszy... I z pewnoscia mial znacznie gorsze dodatki
Paweł [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 19:42
a gdzie dostaniesz oryginalny Age of Wondres? no nigdzie
a Herosy 3 z dodatkami masz za niecałe 20 dychy
to samo sie ma z Disciples 2 :)
jedynie co z Wondreów można kupic legalnie, to samodzielny dodatek "Magia Cienia"
Ostatnio zmieniony przez Paweł 2005-07-17, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 19:53
Disciples można pochwalić za pomysłowość co do rozbudowy jednostek i zdobywania poziomów przez podwładnych jak i samego herosa i wzbogacenie herosa w ekwipunek, możliwość noszenia ze sobą czegoś więcej niż mikstur odnowy i wskrzeszenia i jak by patent z doświadczeniem jednostek do HoMM było by całkiem niezłe. A co do HoMM V to oglądając reportarze z targów E3 i w/w HoMM V szata graficzna przypominała tą z 4 czyli wszystko takie lśniące jak psie kochones a ja osobiście wolę grafike z HoMM III niż z nieudanej HoMM 4 ale to tylko moje zdanie.
[ Dodano: 2005-07-17, 21:55 ]
jak dla mnie to HoMM 4 powinien być na mniej więcej miejscu 100k w dół a o dodatkach nie wspominając bo już nie pogrążajmy tej gry
Disciples 2 + dodatki rządzi! Hirołsy 3 - po pewnym czasie masz taką armię i wypasionego hero-maga, że nikt ci nie podskoczy! Hirołsy 4 - bez komentarza, najgorsza część serii, jeżeli chcecie zagrać w Heroesów - to najlepiej w trójkę.
Z drugiej strony, w Disciples 2 tez mam juz takiego wypasionego undead-hero (w zasadzie to od dawna, gdzieś go mam zapisanego), który z równie wypasioną armią kosi nawet strażników miast :p.
A AoW2? Grałem w demo, ale nieszczególnie przypadło mi do gustu.
_________________ "Is there life after death? Trespass here and find out"
napis przed polem minowym
Ja napiszę tylko tyle. Herosi są można powiedzieć korzeniem tego gatunku na PC (pierwozwzorem w sumie jest Gabriel Knight; o ile dobrze pamiętam, który był wydany na C64; nawiasem mówiąc nazwiska w liście płac obu serii się powtrarzają). Sami w sobie są nie do pobicia (każda część lepsza od poprzedniej, oczywiście OPRÓCZ HoMM 4 ). Natomiast każde następne gry tego typu są inne i nie ma co ich porównywać moim zdaniem
_________________ Iron Squad
And the sanity assassin
Is coming down to steal your mind
Kubusie, używając zapomnianej formy wołacza, częściowo masz rację. Heroesy skupiają się na masach, AoW na pojedyńczych jednostkach i taktyce, natomiast Disciples opiera się na dbaniu o pojedyńcze jednostki i ich jak największe doświadczenie.
Aczkolwiek, wszystkie powyższe należą do gatunku strategi turowych, zatem śmiało można je porównywać.
_________________ "Is there life after death? Trespass here and find out"
napis przed polem minowym
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 20:52
fakt faktem przydała by się gra łącząca wszystkie najleprze cechy w/w gier ( prucz żecz jasna HoMM 4 ), bo to mogło by być ciekawe i zawsze była by to miła odmiana od nocnego grania w AoW, Disciples czy HoMM
No coz, opinie graczy sa zgodne - Heroes 4 suxxx... Heroes III w czolowce, razem z Disciples II. Ja osobiscie nie napalam sie zbytnio na H5, wole czekac na chlopakow ze Strategy First i Disciplesa III (Disciples Gold na pewno nie kupie, bo mam juz dwojke i oba dodatki, scenariusze moge pobrac z netu...).
Paweł [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-17, 21:57
a Strategy First jeszcze istnieje ? bo coś mi sie wydaje, że już nie :)
Wysłany: 2005-07-17, 22:28
haha :-)))
zabawna jest wasza wręcz nienawiść do 4 części hirołsów, grałem we wszystkie części i może nie jest najlepsza ale... to po prostu zabawne
przypominają mi się słowa mojej Pani Psychoanalityk... "czasem coś jest lepsze od czegoś nawet jesli jest gorsze a czasem zwłaszcza dlatego"
stary już jestem i śmieszą mnie teksty w tym topicu na czele z tytułem i pierwszym moim postem sprowokowałem i efekt taki jak się spodziewałem haha
jeszcze raz powtórzę bo może do niektórych nie dociera... kwestia gustu, jeden woli to a drugi tamto... celem mówienia o grze modzie itd innym ludziom jest raczej zachęcenie ich jesli nie spróbowali... ja np być może nigdy bym nie zagrał w Night Ops gdyby nie posty uksia o tym modzie... przeczytałem, zaciekawiło mnie, spróbowałem mimo że mod jest po rosyjsku i...
teraz gram i cieszę się najlepszą modyfikacją do Jaggeda czasem piszę i żartuję ale nie zamierzam tracić czasu na kłótnie z kimkolwiek np na temat że Night Ops jest lepsze niż Urban Chaos... bo nie widzę sensu ani przyjemności... no ale ludzie robią różne dziwne rzeczy, więc róbta co chceta
jwR [Usunięty]
Wysłany: 2005-07-18, 07:56
są gusta i guściki ale dzięki temu kręci się wszystko bo nie ważne jak to może być dobre to zawsze znajdzie się ktoś komu się nie spodoba i trzeba bedzie zrobić jeszcze coś innego ( prucz kolejnego dodatku HoMM 4 )
@ladybird
Jak sluszne napisales, kazdy ma swoj gust. Gusta wielu osob diametralnie roznia sie o siebie pod wieloma wzgledami. Pytanie wiec brzmi - dlaczego tak wiele osob nie lubi H4? Czy powodem jest zbiorowe podpatrywanie gustow innych osob? A moze to umowiona agresja? Nie, wedlug mnie powodem sa bugi w grze, jej marnosc w porownaniu o poprzednich czesci i to, ze grupa moderow potrafila zrobic cos o wiele, wiele lepszego i za darmo, niz grupa doswiadczonych programistow wykonala za spora kase. Takie jest moje stanowisko, moje zdanie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac, lecz nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej, bo ja tak sadze. Oczywiscie kazdy moze myslec na ten temat co chce, moze mnie uwazac za nie wiem kogo z powou moich pogladow, jednak ja nie zamierzam ich zmieniac do czasu uslyszenia jakis porzanych argumentow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum