Serwis zawieszony do odwolania. Jesli chcesz pomoc - daj znac na scooly@jaggedalliance.pl
Forum dyskusyjne poświęcone serii

JAGGED ALLIANCE

Nawigacja: « Poprzedni temat | Następny temat »

Age of Wonders vs Heroes of M&M
Autor Wiadomość
ladybird

Wysłany: 2005-07-17, 17:36

Dlaczego Age of Wonders jest lepszy od Heroes of M&M...

...zapytał mnie o to snick....

dla mnie AoW zawsze będzie lepsze mimo iż zagrywałem się w hirołsów ... ale Age of Wonders to spadkobiercy Might and Magic i Warlords I :jezyk:

podam drobne przykłady na Klimat...

w hirołsach nie można było w ogóle chodzić po lesie itd...
w jednym miejscu stało tysiące np minotaurów itd... nie można było wysłać zwiadowcy odłączonego od armi

a teraz Age of Wonders .... po lesie armia porusza się... są różne Klimaty... np... miałem taką sytuację że wiedziałem że w następnej turze komputer mnie zaatakuje, miał w armi łuczników i przewagę liczebną... skierowałem armię do lasu, komputer tam zaatakował, dzięki temu pomiędzy drzewami zniwelowałem przewagę łuczników (kto grał w AoW wie jak to jest tam świetnie rozwiązane) gdybym czekał na drodze... owszem w hirołsach taktyka była też bardzo różnorodna i często z tego samego sejwu bitwy na początku różnie się kończyło w zależności od taktyki ale w hirołsach było to mało realistyczne... 100 smoków w jednym miejscu... hehe

w AoW możesz dowolną pojedyńczą jednostę odłączyć od armi ... itd... i to nie w głupii sposób jak w hirołsach 4 ...

Magia w AoW była szalą przechylającą... dzięki temu bardzo klimatyczna, niby nie taka potężna... ale... zresztą dwójka poszła jeszcze dalej...

trochę nie chce mi się pisać... ale z całym szacunkiem dla hirołsów (spędziłem wiele nocy nad jedynką dwójką i trójką) Age of Wonders jest jednak lepszą grą :jezyk:

pozdrawiam (szczególnie snicka)

Paweł
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 17:39

ja i tak wole Disciples 2 :P też jest lepsze od hirołsów i wonderów :D

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 17:41

Disciples jest fajny bo wraz z herosem zdobywają expa jednostki i się przez to ubgrad'ują ale ja osobiście jestem wielkim fanem HoMM i uwarzam część III za najleprzą a co do AoW to nie grałem więc się nie wypowiadam

snick 

Wysłany: 2005-07-17, 17:42

Cytat:
w AoW możesz dowolną pojedyńczą jednostę odłączyć od armi ... itd... i to nie w prostacki sposób jak w hirołsach 4 ...

Czemu wg. ciebie ten sposob byl 'prostacki'? :haha:

Cytat:
Magia w AoW była szalą przechylającą... niby nie taka potężna... ale... zresztą dwójka poszła jeszcze dalej...

Tja, a jak korzystajac w H4 (podaje najbardziej nielubiany przeze mnie przyklad tylko dlatego, ze z nim jestem bardziej na biezaca, niz z H3) z powiedzmy 3 smokow (czarnych) rzucisz Armagedon, to... bitwa wygrana :jezyk: . Podobnie z przyzwaniami (diably, magiczne smoki)

Wg. mnie H3 wymiata, D2 i dodatki tuz za i AoG na dalszym 3 miejscu.

PS

Czemu nikt nie pisze o znakomitym modzie do H3 - WOG'u? wprowadza on MNOSTWO usprawnien i dodatkowych funkcji do genialnego juz H3.

ladybird

Wysłany: 2005-07-17, 17:51

snick... każdy lubi co innego... na tym polega życie..

Ty wolisz zupę taką... a ja taką... Ty wolisz meć czarny samochód a ja wolę domek na wsi... itd...a na dyskusje prowadzące donikąd nie mam ochoty :jezyk:
chyba że dyskutujesz z Przyjaciółmi w realu to wtedy jeszcze..

pozdrawiam :-)

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 18:03

z przyjaciółmi to najlepiej przetestować obie gry, ja wiem z doświadczenia że to może być miłe np: HoMM 4, 4 ziomków, pare browarków i nocka. I tak dochodząc do konsensusu między dwoma grami można powiedzieć "żecz gustu" i "jak kto woli" :jezyk: i ze względu do sentymentu do serii HoMM ( prucz 4 :sciana: ) uwarzam iż gry HoMM- podobne ( i tutaj pojawia się pewnego rodzaju spór gdzie dla jednych mogą być gry AoW- podobne, HoMM- podobne, Disciples- podobne i td ) nie mogą być złe ponieważ po części chodzi o to samo w nich więc mimo różnic mogą być obie pozycje bardzo dobrymi. Ale ja w AoW nie grałem więc się nie znam :jezyk:

snick 

Wysłany: 2005-07-17, 19:00

@ladybird

To po kiego diabla robisz topic o wyzszosci AoW, skoro kazdy ma swoje zdanie na ten temat? Rozumiem, ze mozesz sie wypowiedzec, ale nie zabraniaj tego mi :jezyk: . Dla mnie AoW ma zdecydowanie gorszy klimat. Pod tym wzgledem goruje D2 - mrok, ciemnosc (undead i legion), oraz zielona trawka i lodowe szczyty (ludzie i krasnoludy). Tego brakuje wielu innym grom, podobnym do Heroes.

Aha i jeszcze jedno - pamietajmy, iz to wlasnie Heroes (a jeszcze wczesniej Knights Bounty, protoplasta Heroes) zapoczatkowal mode na strategie fantasy i to od niego wyszly AoW, Warlords, Disciples i cala masa mniej znanych tytulow :wink:

PS
Wg. mnie Heroses III i Disciples II to najlepsze gry tego gatunku, a Heroses IV to hanba dla serii i jedna z wiekszych porazek w historii turowek fantasy. Czekam wiec na Heroes V, moze tutaj autorzy wykaza sie wieksza inwencja.

I czemu wg ciebie sposob na odlaczenie jednostki w H4 jest glupi? :jezyk:
Pozrawiam wszystkich fanow turowych strategii fantasy (a w szczegolnosci ladybirda)

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 19:35

ogólnie jak by na to nie spojrzeć to cały HoMM 4 jest głupia :sciana: redukcja jednostek i masa podobnych pierdół, fakt faktem co może zainteresować w HoMM 4 to udział herosów w bitwach a tak to reszta według mnie to dno :sciana: za to HoMM III jest grą idealną w całej swojej okazałości :maly:

snick 

Wysłany: 2005-07-17, 19:39

@jwR:
zgadzam sie w 100%... I te szturmy na zamki w H4 - otruj przeciwnika, a zwycieztwo jest twoje oraz rozwal brame by dostac sie do srodka wrrr... do dzis mam koszmary :wink:

Ale Disciples 2 tez jest wysmienity, tylko troche gorszy od H3 - krotszy i chyba troche latwiejszy... I z pewnoscia mial znacznie gorsze dodatki :sciana:

Paweł
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 19:42

a gdzie dostaniesz oryginalny Age of Wondres? no nigdzie
a Herosy 3 z dodatkami masz za niecałe 20 dychy
to samo sie ma z Disciples 2 :)
jedynie co z Wondreów można kupic legalnie, to samodzielny dodatek "Magia Cienia"

a teraz mój ranking gier fantasy-turówek :)

1. HoMM 3+ dodatki
2. Disciples 2
3. AoW 2
4. Disciples 1
5. HoMM 4+ słabe dodatki
6. AoW 1
7. AoW:MC

:peace:
Ostatnio zmieniony przez Paweł 2005-07-17, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 19:53

Disciples można pochwalić za pomysłowość co do rozbudowy jednostek i zdobywania poziomów przez podwładnych jak i samego herosa i wzbogacenie herosa w ekwipunek, możliwość noszenia ze sobą czegoś więcej niż mikstur odnowy i wskrzeszenia i jak by patent z doświadczeniem jednostek do HoMM było by całkiem niezłe. A co do HoMM V to oglądając reportarze z targów E3 i w/w HoMM V szata graficzna przypominała tą z 4 czyli wszystko takie lśniące jak psie kochones :sciana: a ja osobiście wolę grafike z HoMM III niż z nieudanej HoMM 4 ale to tylko moje zdanie.

[ Dodano: 2005-07-17, 21:55 ]
jak dla mnie to HoMM 4 powinien być na mniej więcej miejscu 100k w dół a o dodatkach nie wspominając bo już nie pogrążajmy tej gry :sciana:

KhoTaR 

Wysłany: 2005-07-17, 20:01

Disciples 2 + dodatki rządzi! Hirołsy 3 - po pewnym czasie masz taką armię i wypasionego hero-maga, że nikt ci nie podskoczy! Hirołsy 4 - bez komentarza, najgorsza część serii, jeżeli chcecie zagrać w Heroesów - to najlepiej w trójkę.
Z drugiej strony, w Disciples 2 tez mam juz takiego wypasionego undead-hero (w zasadzie to od dawna, gdzieś go mam zapisanego), który z równie wypasioną armią kosi nawet strażników miast :p.
A AoW2? Grałem w demo, ale nieszczególnie przypadło mi do gustu.

Kubus 

Wysłany: 2005-07-17, 20:29

Ja napiszę tylko tyle. Herosi są można powiedzieć korzeniem tego gatunku na PC (pierwozwzorem w sumie jest Gabriel Knight; o ile dobrze pamiętam, który był wydany na C64; nawiasem mówiąc nazwiska w liście płac obu serii się powtrarzają). Sami w sobie są nie do pobicia (każda część lepsza od poprzedniej, oczywiście OPRÓCZ HoMM 4 :sciana: ). Natomiast każde następne gry tego typu są inne i nie ma co ich porównywać moim zdaniem :devious:

And the sanity assassin
Is coming down to steal your mind

KhoTaR 

Wysłany: 2005-07-17, 20:33

Kubusie, używając zapomnianej formy wołacza, częściowo masz rację. Heroesy skupiają się na masach, AoW na pojedyńczych jednostkach i taktyce, natomiast Disciples opiera się na dbaniu o pojedyńcze jednostki i ich jak największe doświadczenie.
Aczkolwiek, wszystkie powyższe należą do gatunku strategi turowych, zatem śmiało można je porównywać.

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 20:52

fakt faktem przydała by się gra łącząca wszystkie najleprze cechy w/w gier ( prucz żecz jasna HoMM 4 ), bo to mogło by być ciekawe i zawsze była by to miła odmiana od nocnego grania w AoW, Disciples czy HoMM :peace: :maly:

snick 

Wysłany: 2005-07-17, 21:16

No coz, opinie graczy sa zgodne - Heroes 4 suxxx... Heroes III w czolowce, razem z Disciples II. Ja osobiscie nie napalam sie zbytnio na H5, wole czekac na chlopakow ze Strategy First i Disciplesa III (Disciples Gold na pewno nie kupie, bo mam juz dwojke i oba dodatki, scenariusze moge pobrac z netu...).

Paweł
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-17, 21:57

a Strategy First jeszcze istnieje ? :peace: bo coś mi sie wydaje, że już nie :)

ladybird

Wysłany: 2005-07-17, 22:28

haha :-)))

zabawna jest wasza wręcz nienawiść do 4 części hirołsów, grałem we wszystkie części i może nie jest najlepsza ale... to po prostu zabawne :wink:

przypominają mi się słowa mojej Pani Psychoanalityk... "czasem coś jest lepsze od czegoś nawet jesli jest gorsze a czasem zwłaszcza dlatego" :wink:

stary już jestem i śmieszą mnie teksty w tym topicu na czele z tytułem i pierwszym moim postem :wink: sprowokowałem i efekt taki jak się spodziewałem haha :jezyk: :wink:

jeszcze raz powtórzę bo może do niektórych nie dociera... kwestia gustu, jeden woli to a drugi tamto... celem mówienia o grze modzie itd innym ludziom jest raczej zachęcenie ich jesli nie spróbowali... ja np być może nigdy bym nie zagrał w Night Ops gdyby nie posty uksia o tym modzie... przeczytałem, zaciekawiło mnie, spróbowałem mimo że mod jest po rosyjsku i...
teraz gram i cieszę się najlepszą modyfikacją do Jaggeda :jezyk: czasem piszę i żartuję ale nie zamierzam tracić czasu na kłótnie z kimkolwiek np na temat że Night Ops jest lepsze niż Urban Chaos... bo nie widzę sensu ani przyjemności... no ale ludzie robią różne dziwne rzeczy, więc róbta co chceta :jezyk:

jwR
[Usunięty]

Wysłany: 2005-07-18, 07:56

są gusta i guściki ale dzięki temu kręci się wszystko bo nie ważne jak to może być dobre to zawsze znajdzie się ktoś komu się nie spodoba i trzeba bedzie zrobić jeszcze coś innego ( prucz kolejnego dodatku HoMM 4 :sciana: )

snick 

Wysłany: 2005-07-18, 08:15

@ladybird
Jak sluszne napisales, kazdy ma swoj gust. Gusta wielu osob diametralnie roznia sie o siebie pod wieloma wzgledami. Pytanie wiec brzmi - dlaczego tak wiele osob nie lubi H4? Czy powodem jest zbiorowe podpatrywanie gustow innych osob? A moze to umowiona agresja? Nie, wedlug mnie powodem sa bugi w grze, jej marnosc w porownaniu o poprzednich czesci i to, ze grupa moderow potrafila zrobic cos o wiele, wiele lepszego i za darmo, niz grupa doswiadczonych programistow wykonala za spora kase. Takie jest moje stanowisko, moje zdanie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac, lecz nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej, bo ja tak sadze. Oczywiscie kazdy moze myslec na ten temat co chce, moze mnie uwazac za nie wiem kogo z powou moich pogladow, jednak ja nie zamierzam ich zmieniac do czasu uslyszenia jakis porzanych argumentow.

Odpowiedz do tematu